28 apríl, nedeľa, 2024
A- A A+

EP választások - Tájékoztatás a választópolgárok részére

Európai parlamenti
választások
a Szlovák Köztársaság területén
Tájékoztatás a választópolgárok részére

I
A választások időpontja
Az európai parlamenti választások a Szlovák Köztársaság területén 2024.06.08-án szombaton 7:00 órától 22:00 óráig tartanak.
II
Választói jog
A Szlovák Köztársaság területén zajló európai parlamenti választásokon a Szlovák Köztársaság minden olyan állampolgára jogosult választani, akiállandó lakhellyel rendelkezik a Szlovák Köztársaság területén, és legkésőbb a választások napján betölti 18. életévét, valamintaz Európai Unió más tagországainakállampolgárai, akik állandó lakhellyel rendelkeznek a Szlovák Köztársaság területén, és legkésőbb a választások napján betöltik 18. életévüket.
A Szlovák Köztársaság területén az európai parlamenti választásokon a Szlovák Köztársaság olyan állampolgára is jogosult választani, akinem rendelkezik állandó lakhellyel a Szlovák Köztársaság területén, sem az Európai Unió más tagországa területén, legkésőbb a választás napján betölti 18. életévét, és a
választások napján a Szlovák Köztársaság területén tartózkodik.
Választani az Európai Parlamentbe ugyanazon a választáson csak az Európai Unió egy tagországában lehet.
Akadályoztatást jelent a választójog gyakorlásában a személyi szabadság korlátozása a közegészség védelme érdekében.
III
Választhatóság joga
Az Európai Parlament képviselőjévé választható
- a Szlovák Köztársaság olyan állampolgára, aki legkésőbb a választások napján betölti a 21. életévét, és állandó lakhellyel rendelkezik a Szlovák Köztársaság területén,
- az Európai Unió más tagországának állampolgára, aki legkésőbb a választások napján betölti a 21. életévét, akit nem fosztottak meg a választhatóság jogától az Európai Unió azon tagországában, amelyiknek állampolgára, és állandó lakhellyel rendelkezik a Szlovák Köztársaság területén.
Az Európai Parlament képviselőjelöltjeként ugyanazokon a választásokon csak az Európai Unió egy tagországában lehet indulni.
Akadályoztatást jelent a választhatóság jogának gyakorlásában
- a szabadságvesztés-büntetés töltése,
- jogerős ítélet szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt, amennyiben az ítélet nem került törlésre,
- a cselekvőképességtől való megfosztottság.
IV
Az Európai Unió más tagállama állampolgárának bejegyzése a választói névjegyzékbe
Az Európai Unió más tagállama olyan állampolgárát, aki állandó lakhellyel rendelkezik a Szlovák Köztársaság területén,saját kérelme és nyilatkozata alapján a választói névjegyzékbe az a község jegyzi be, amelyben az Európai Unió más tagállama állampolgárának az állandó lakhelye van.
A kérelmet a nyilatkozattal együtt a választások előtt legkésőbb 40 nappal kell benyújtani, (legkésőbb 2024 04. 29.), különben a választói névjegyzékbe való bejegyzés joga megszűnik.
Az a választópolgár, aki az európai parlamenti választásokhoz az Európai Unió más tagállamában kérvényezi a választói névjegyzékbe való bejegyzését, és egyúttal a Szlovák Köztársaságban is kérvényezi a választói névjegyzékbe való bejegyzését, kihágást követ el, amelyért 100 eurós bírság kerül kiszabásra.
* * *
További információk az európai parlamenti választásokról a Szlovák Köztársaság
Belügyminisztériumának weboldalán érhetők el
http://www.minv.sk/?volby-ep